Rottweiler

Da Pinschi - Duitse Pinschers

Dit eeuwenoude ras werd al door de Romeinen gebruikt en is ook nu nog een populaire verdedigingshond. Een volwassen Rottweiler is door zijn omvang onmogelijk te verwarren met een Duitse Pinscher, maar puppies zouden nog voor enige twijfel kunnen zorgen.

Geslacht Gewicht Hoogte
Reu 40 – 60 kg 61 – 68 cm
Teef 35 – 45 kg 56 – 63 cm
Gemiddelde leeftijd 8 – 11 jaar

Uiterlijk

De Rottweiler is een middelgroot ras met een indrukwekkend uiterlijk. Hij heeft een dikke, middellange zwarte vacht met rode of bruine tekening. Hij heeft een brede, ronde of middellange kop met driehoekige, hangende oren. HIj ziet er trots, alert en zelfverzekerd uit.Het lichaam is compact en gespierd met een vlakke rug, hij is iets langer dan hoog. Hij heeft een zelfverzekerde, krachtige, uitgebalanceerde gang.

Temperament

Rottweilers zijn van een trots en nobel ras. Deindrukwekkende verschijning en beschermend instinct maken hem een gewaardeerde verdedigingshond. Mits goed getraind is het een kalme en trouwe vriend. Van nature is het een moedige beschermer, trouw aan het gezin maar gereserveerd tegenover vreemden. De reu valt zijn doel geruisloos aan, teefjes willen wel eens blaffen. Moet al heel jong worden getraind om sociaal te zijn tegenover mensen en soortgenoten. Geen geschikte hond voor mensen die zo’n grote, sterke hond niet onder controle kunnen houden.

Verzorging

De Rottweiler heeft dagelijks aandacht en oefeningen nodig. Een spelletje doen tijdens de dagelijkse wandeling is een goede manier om de hond mentaal te stimuleren. Het is zeer belangrijk om zo vroeg mogelijk met gehoorzaamheidstraining te beginnen en consistent en streng te zijn tijdens de training. Rottweilers zijn dominant en worden koppig en onhandelbaar bij gebrek aan discipline. Ze hebben een voorkeur voor een koeler klimaat en op warme dagen moeten ze voldoende water en koelte. Devacht is makkelijk te verzorgen, slechts af en toe borstelen.