Dobermann Pinscher

Da Pinschi - Duitse Pinschers
Dobermann Pinscher en Duitse Pinscher zittendDobermann Pinscher en Duitse Pinscher staandDobermann Pinscher en Duitse Pinscher liggend

De Dobermann Pinscher heeft ongeveer dezelfde bouw als de Duitse Pinscher, maar dan een stuk hoger. Ook qua gedrag zijn er overeenkomsten. Dat is niet zo vreemd, want de Duitse Pinscher is één van de voorouders van de Dobermann.

Geslacht Gewicht Hoogte
Reu 40 – 45 kg 68 – 72 cm
Teef 32 – 35 kg 63 – 68 cm
Gemiddelde leeftijd 10 – 11 jaar

Uiterlijk

De Dobermann Pinscher is van gemiddelde grootte, sterk gebouwd en heeft een groot uithoudingsvermogen en snelheid. Hij is compact en gespierd, met het hoofd, nek en poten in verhouding tot het lichaam. De kop is lang en wigvormig, breed bij de oren en smaller naar de neus. Hij heeft amandelvormige, diepliggende ogen, van bruin tot donkerbruin. De vacht is kort, hard en glad, in de kleuren zwart of rood met roestkleurige tekeningen.

Temperament

De Dobermann Pinscher is een energieke, vriendelijke hond. Het is eene loyaal gezinslid. Sommige zijn toegewijd aan alle gezinsleden, andere geven hun aandacht aan slechts een persoon. Dobermanns kunnen agressief zijn tegen vreemden of andere honden, maar met de juiste training is dit te verhelpen. Door hun reputatie als verdedigingshond vinden sommige mensen hem angstaanjagend. Dit is een misopvatting, het is een intelligente, lieve hond. De Dobermann Pinscher is beschermend naar het gezin, natuurlijk houdt hij indringers buiten de deur, maar van binnen is het een liefhebbende hond die boven alles zijn baas wil plezieren.

Verzorging

Als zeer energieke hond heeft de Dobermann Pinscher elke dag veel beweging nodig. Dit is een slim en gehoorzaam ras dat er van houdt trucjes en spelletjes te leren. Combineer dit met de dagelijkse wandeling. Het is een sterke hond met beschermende instincten, begin zo vroeg mogelijk met gehoorzaamheidstraining. Een slechtgetrainde, mishandelde of niet getrainde Dobermann kan gevaarlijk zijn. Kan tegen matig warm of koud weer en kan buiten blijven bij redelijk weer. Hoewel hij veel gelukkiger is binnen bij het gezin. Een keer in de week borstelen is voldoende.