Duitse Pinscher

Da Pinschi - Duitse Pinschers

Ons favoriete ras is de Duitse Pinscher. Vergeleken met de andere rassen is hij niet te groot en niet te klein, slim en grappig, elegant gebouwd en vol energie.

Geslacht Gewicht Hoogte
Reu 13-18 kg 45 – 50 cm
Teef 13-18 kg 45 – 50 cm
Gemiddelde leeftijd 13 – 15 jaar

Uiterlijk

De Duitse Pinscher is een elegante, gespierde hond. Het is een vierkante hond, dwz de lengte is gelijk aan de hoogte. Het hoofd verloopt wigvormig met een alerte expressie. Hij heeft middelgrote, ovale, donkere ogen. De oren zijn hoog aangezet en hangen naar voren in een v-vorm. Hij heeft een sterk schaargebit. De staart wordt hoog gedragen. De vacht is glad, kortharig en glimmend. De kleur kan varieren van rood tot zwartrood (black and tan).

Temperament

De Duitse Pinscher is een levendige en energieke hond, met een sterke persoonlijkheid, die zowel met het actieve stadsleven mee kan, alsook met het buitenleven op een boerderij. Vreemden komen niet ongemerkt binnen, hij slaat onmiddellijk aan, wat hem een uitstekende waakhond maakt. Hij is levendig, vrolijk, speels en loyaal aan het gezin. Binnen is hij rustig, maar oplettend, buiten is hij temperamentvol. De Duitse Pinscher kan goed opschieten met andere huisdieren, mits ze samen opgroeien. Ze leren snel en moeten van jongs af aan consequent, doch liefdevol, behandeld worden. Ze zijn altijd in voor allerlei activiteiten, het zijn veelzijdige, praktische honden, die zich goed kunnen aanpassen en het gezin veel plezier brengen. Zijn grote mate van intelligentie, gecombineerd met een flinke portie eigenzinnigheid, wekt de indruk dat hij een dominant karakter heeft.

Verzorging

De Duitse Pinscher is een actieve werkhond, die goed in een flat kan leven, mits hij regelmatig wordt uitgelaten. Een kleine tuin om in te spelen stelt hij erg op prijs, zorg er echter wel voor dat deze goed is omheind. Hij is verzot op graven. De vacht vergt weinig verzorging. De Duitse Pinscher kan beter tegen de warmte dan tegen de kou. Ongeacht het klimaat moet de Duitse Pinscher binnenshuis leven bij het gezin, hij zou erg ongelukkig worden als hij buiten wordt gehouden. Duitse pinschers zijn onwaarschijnlijk gezonde kleine wezens; laat bij de dierenarts checken op heup en oogproblemen, maar wees niet verrast als hij niks vindt.