Duitse Pinscher Pups

Da Pinschi - Duitse Pinschers

We hebben een nestje!

De pups van ons teefje Etana zijn op 14 Mei 2010 geboren, na een draagtijd van 60 dagen. De pups wegen elk tussen de 285 en 300 gram. De eerste pup kwam ’s middags om 12:15, de laatste om 14:50.

Etana is op 15 Maart 2010 gedekt door Nero vom Cronsbach, een vrolijke en stevig gebouwde Duitse Pinscher die in Duitsland woont. We hebben hem gekozen omdat wij hem het meest geschikt vonden wat betreft karakter, gezondheid en genetische compabiliteit.

De puppy’s blijven tot 8 weken na de geboorte bij ons om te groeien en te socialiseren. De eerste 2 weken heet de neonatale fase, waarin alles draait om melk en rust. Hoewel de pups nog blind zijn weten ze de tepels meteen te vinden. Tussen 3 en 8 weken vindt de inprentingsfase plaats, waarin de pup de omgeving gaat verkennen en leert omgaan met soortgenoten, mensen en andere dieren.

Tussendoor worden de pups ontwormd en komt de dierenarts langs om te kijken of de puppy’s gezond zijn. Hij zal ze inenten tegen ziektes. De hondjes worden geregistreerd bij de rasvereniging en de Raad van Beheer. De registratie is gekoppeld aan een nummer dat opgeslagen is in een onderhuidse chip. Iedere hond kan zodoende met een speciale scanner geïdentificeerd worden.

Na de 8-weekse socialisatiefase komen de gelukkige nieuwe eigenaren hun Duitse Pinscher puppy ophalen.

Past een Duitse Pinscher bij mij?

De toekomstige eigenaar moet genoeg tijd en energie hebben voor de Duitse Pinscher. Enkele keren per dag uitlaten en regelmatig activiteiten ondernemen. Daaronder valt wandelen en fietsen, maar ook hondensporten zoals agility en flyball. Ter indicatie: onze eigen hond laten we 4, soms 5 keer per dag uit. Het is niet alleen goed voor de hond, lichaamsbeweging is ook essentieel voor onze eigen gezondheid. Bovendien bouwt u op deze manier een band op met uw huisdier.

Behalve hun dagelijkse portie lichaamsbeweging willen Duitse Pinschers ook hun hoofd gebruiken. Juist omdat ze zo’n enorme uithoudingsvermogen hebben, is geestelijke inspanning een goede manier om ze toch voldaan te krijgen. Bij pups is dit belangrijk omdat ze hun fysieke grenzen nog niet kennen. Teveel beweging is schadelijk voor de ontwikkeling van het jonge lichaam. Een combinatie van fysieke en geestelijke inspanning zorgt voor een gezonde vermoeidheid. U kunt bijvoorbeeld gehoorzaamheidstrainingen en hondenspelletjes gaan doen.

De eigenaar moet consequent zijn, discipline hebben en geduld kunnen opbrengen. Het oude principe van honden fysiek domineren is allang voorbij, toch komen we het nog vaak tegen. Dat komt door onbegrip, onwetendheid en ongeduld. We raden van harte aan cursussen te volgen bij een kynologenclub. De docenten zijn opgeleid met een positieve trainingsmethode. U leert goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren in plaats van te bestraffen.

Het eerste jaar vraagt een Duitse Pinscher puppy veel aandacht. Honden zijn roedeldieren die zich ongemakkelijk voelen wanneer ze alleen zijn. Een jonge hond 2 uur alleen laten is het maximum en voor een puppy uit den boze. Dat toch doen is voor de hond mogelijk traumatisch, wat leidt tot zaken als verlatingsangst, stress en het afkluiven van uw meubilair.

Wat uitgaven betreft moet men voorbereid zijn op medische kosten en verzekering, materiaal (kussens, bench, dekens, etc), cursussen en gezonde voeding. Wij bereiden zelf de porties met rauw vlees, vis, groenten, vetzuren, koolhydraten en mineralen. Dat is op zich niet goedkoop, maar het betaalt zich terug door een hoop ellende te voorkomen.

Afgezien van het feit dat een Duitse Pinscher het liefst aan uw voeten ligt, is haar dunne vacht niet voldoende om de winterse kou tegen te houden. Zorg dus voor een warm plekje binnenshuis. Loop niet te lang buiten als het vriest en denk bijvoorbeeld aan een dekje.

Kinderen en Duitse Pinschers

Honden zijn roedeldieren met een strikte hiërarchie. In de hondenwereld staan kleine kinderen lager op de “ladder” dan volwassen honden. We praten dan over kinderen jonger dan ongeveer 10 jaar, afhankelijk van zowel de uitstraling van de kinderen als de instelling van de hond. Aangezien een puppy sneller volwassen wordt dan een kind, kan in enkele jaren de rangorde drastisch veranderen. Het is daarom belangrijk dat u en uw kinderen daarmee rekening houden en regels hanteren om ongelukjes en onbegrip te voorkomen. Uiteindelijk gaat het om wederzijds respect. De volgende regels gelden in principe voor contact tussen kinderen en honden in het algemeen.

  • De hond met rust laten. Als ze aandacht wil, gaat ze zelf naar de kinderen toe.
  • Zorg dat de kinderen de hond niet op een ongemakkelijke manier aanraken. En zeker niet oppakken, bespringen of aan haar oren trekken.
  • Laat jonge kinderen niet alleen met honden, blijf in de buurt.
  • Jonge kinderen geen fysieke spelletjes met de hond laten doen.

Ik raad in ieder geval aan de volgende documenten te lezen.

Kind en Hond – Hondenbescherming
Kinderen en honden – Dogweb