Rasinformatie van de Duitse Pinscher

Da Pinschi - Duitse Pinschers

Duitse Pinschers zijn speelse en uitermate intelligente honden die het liefst in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Hun jachtinstinct maakt hen vastberaden, intens en onvermoeibaar.

Kenmerken

De Duitse Pinscher is een middelgrote hond van tussen de 13 en 18 kilo en heeft normaal gesproken een hoogte van 45 – 50 cm. Hij is dan ook wel bekend onder de naam Middenslag Pinscher. Dit ras komt voor in de kleuren zwart-rood en rood. De Duitse Pinscher is kortharig en heeft weinig vachtonderhoud nodig.

Karakter

De Duitse Pinscher is temperamentvol en zeker geen schoothondje. Oorspronkelijk gefokt als waakhond en ongediertebestrijder, maar tegenwoordig is hij ideaal als sportieve gezinshond. De Duitse Pinscher zal bij onraad de roedel waarschuwen en verdedigen. In een veilige omgeving blaft hij zelden.

De Duitse Pinscher is een trotse, leergierige hond die met respect moet worden behandeld. De Duitse Pinscher is ook een gewiekste toneelspeler, waardoor een strenge en consequente opvoeding een vereiste is. Let wel, een harde aanpak werkt averechts. Een liefdevolle, positieve benadering met beloningen voor goed gedrag pakt veel beter uit.

De Duitse Pinscher kan prima omgaan met kinderen als zij ook lief zijn voor hem. In een goede omgeving gedraagt de Duitse Pinscher zich als een vrolijke en speelse kameraad die graag lange wandelingen met zijn zelfverzekerde baas maakt.

Lees ook: Past een Duitse Pinscher bij mij?

Oorsprong

Het vrij zeldzame Duitse Pinscher-ras is verwant aan bekendere rassen zoals de Schnauzer, Dobermann Pinscher, Dwerg Pinscher en Affenpinscher.

De naam ‘Pinscher’ is waarschijnlijk een Duitse verbastering van het Engelse woord ‘pinch’, het couperen van de oren en staart dat destijds bij dit soort honden traditie was. Een andere verklaring is dat Pinschers de neiging hebben een prooi tussen hun voorpoten te klemmen.

De Duitse Pinscher werd ingezet als erfhond om de boerderij te bewaken en om het erf vrij te houden van ratten en muizen.

Na de Tweede Wereldoorlog dreigde het ras uit te sterven. Tegenwoordig groeit de populatie langzaam maar gestaag. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 450 Duitse Pinschers. Tegelijkertijd neemt de populariteit van het ras toe. Jaarlijks worden er ongeveer 35 puppies geboren, waardoor er bij sommige fokkers zelfs een wachtlijst is.