Fietsen

Da Pinschi - Duitse Pinschers

Om uw hond een betere conditie en groter uithoudingsvermogen te laten ontwikkelen kunt u met hem gaan fietsen. De hond draaft dan naast de fiets, dit zorgt ook voor een goede ontwikkeling van de spieren.

Het beste is om al van jongs af aan, dus als pup, de hond te laten wennen aan de fiets. Begin niet direct met fietsen, maar loop eerst met de hond aan uw rechterhand en de fiets aan uw linkerhand. Is de hond eenmaal daar aan gewend, houd dan de fiets aan de rechterhand en de hond daarnaast; loop dan verder met de fiets tussen u en de hond. Oefen eerst op stille weggetjes, zonder verkeer. Gebruik een leren halsband met een riem die niet zo lang is dat de hond voor het wiel kan lopen. Houd de riem zo vast dat u deze kan loslaten als dat nodig zou zijn.

Let erop dat de hond blijft draven naast de fiets en niet overgaat in galop. Het draven houdt hij veel langer vol. De eerste keer is vijf minuten fietsen genoeg. Dit kan bij drie keer per week fietsen, telkens met een kilometer worden verlengd tot maximaal 20 km. Gaat u langere stukken fietsen, zorg dan voor pauzes van een kwartier. Geef wat water en kijk de poten na op wondjes of versleten voetzolen en nagels.