Etana is gedekt

Da Pinschi - Duitse Pinschers
maart 17th, 2010

Op 15 Maart 2010 heeft Nero vom Cronsbach ons teefje Etana gedekt. Na ongeveer 4 weken kunnen we echo’s laten maken, waarmee kan worden vastgesteld of Etana daadwerkelijk drachtig is. Een maand daarna zal, als alles goed is gegaan, de geboorte van een nestje met prachtige, gezonde Duitse Pinscher pups plaatsvinden.

We konden geen beter koppel vinden dan Nero en Etana. De in Duitsland wonende dekreu Nero hadden we al langer dan een jaar op het oog. De reden daarvoor is zijn vrolijke, lieve karakter en zijn krachtige bouw. Ook hadden wij voorkeur voor bepaalde voorouders, wat de zoektocht naar een geschikte dekreu ons heel moeilijk heeft gemaakt. Tenslotte heeft Nero net als Etana de verplichte en vrijwillige gezondheidstesten met vlag en wimpel doorstaan, waaronder Von Willebrand disease (vWD N/N), dilute (DD), heupdysplasie (HD A), en de ogentest (vrij van erfelijke oogaandoeningen).

Het dekken zelf kostte wel enige tijd. Voor Etana is het de eerste keer dat ze wordt gedekt. Bovendien is zij van nature erg snel en beweeglijk, en we hadden samen met de baasjes van Nero afgesproken de natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. Met andere woorden, we hebben de dekking niet geforceerd en we hebben beide Duitse Pinschers niet vastgehouden. Op een gegeven moment hadden we het gevoel dat Etana haar huid duur verkocht, omdat zij bij elke poging tot dekken omdraaide. Wellicht is dat een selectieprocedure waarbij de reu op uithoudingsvermogen wordt getest, zodat de zwakkeren vanzelf afvallen. De aanhouder wint, laten we maar zeggen. Overigens was Etana wel gewillig, want waar ze een paar weken geleden Nero nog afwendde, zocht ze hem nu zelf op en bleef ze netjes staan (de stareflex) en draaide haar staart automatisch opzij (de staartreflex).

Omdat het ’s middags niet wilde lukken, zijn we ’s avonds teruggekomen. Bij aankomst krabde Etana al aan de voordeur en zo gauw die werd opengedaan, spurtte zij een huilende Nero tegemoet. Desondanks was ook nu sprake van een voorspel waarbij het Pinscher paar de achtertuin inmiddels vele malen had doorkruist. Net toen we besloten het de volgende dag weer te proberen, had Nero eindelijk in de schijnbaar onneembare vesting een opening gevonden. Toen het koppel eenmaal gekoppeld was, snelde het ervaren baasje van Nero hen toe om de nodige ondersteuning te geven. Ondertussen was het gaan regenen, uitgerekend op zo’n cruciale dag, maar het ontbreken van een jas was voor hem geen belemmering. Om wonden aan de teef te voorkomen, moeten de reu en teef gekoppeld blijven totdat de zwelling afneemt. Opvallend detail is dat Nero tijdens het gekoppeld staan Etana likjes op haar hoofd bleef geven. Zo’n 10 tot 15 minuten later was de dekking gelukkig tot een succesvol einde gebracht.

Hulde voor Nero’s baasjes voor hun hulp en gastvrijheid. En nu is het afwachten of Etana inderdaad zwanger is.